Sotilaat - kartoittamaton alue
Esi-isissäni ja ylipäätään sukututkimuksessani esiintyy muutamia sotilaita, mutta ne ovat usein sellaista kartoittamatonta erämaata. Ensinnäkään, en ole vielä tutustunut yhteenkään sotilasrullaan. Niitä kaiketi löytyisi mikrofilmiltä KA:sta. Mutta ensimmäistä kertaa etsiminen on aina haasteellista.
Toisaalta, sota-arkistossa en ole käynyt kertaakaan. Vaikka voisin hakea esimerkiksi kopiot isoisäni kantakortista. Muutakin voisi löytyä.
Mieheni suvussa minua askarruttaa eräs Simo Matinpoika Sink (esiintyy myös muodossa Sinck) Vihittäessä tapaninpäivänä 1821 Hattulassa hän on sold. vid kejs Finska andra regem nro 116 Thus bat Hauho comp. Rippikirjan mukaan Simo Sink on syntynyt vuonna 1796, enempää tietoa ei ole, paitsi että tietysti, hän avioituu silloin 1821 Justiina Heikintyttären kanssa. Vaimo on ilmeisesti hauholaisen Heikki Eklundin tytär.
Omassa suvussani minulla on esimerkiksi Antti Simunanpoika Trast, isokyröläinen sotilas syntynyt 1.11.1768 Orismalan kylässä. Hän on kotoisin Sukan talosta (mahtavia nämä kyröläisnimet! Sukka tosin saattaa olla etymologisesti peräisin nimestä Sven) ja vanhemmat ovat tiedossa.
Isäni miespuolista linjaa seuraten päädyn puolestaan Matti Kock -nimiseen sotilaaseen (s.13.3.1794 Kauhajoki). Kock-nimi arvatenkin tulee siitä, että hän on sotilaana kauhajokisessa Ala-Kokon talossa. Eikä mitenkään siitä, että Matti olisi ollut vaikka armeijan kokkina. Matti on syntyjään Kauhajoen Ala-Halkolasta.
Sotilassukunimet eivät usein kestä. Toisin sanoen, ne eivät ole sukunimiä siinä mielessä että ne periytyisivät kovinkaan pitkälle. Ehkä lapsiin, mutta harvoin enää lapsenlapsiin. Esimerkiksi Mattini tapauksessa, oma tyttönimeni onkin peräisin hänen pojaltaan, joka muutti Jalasjärven Luopajärvenkylään torppariksi. Eli torpan nimestä kehkeytyi sitten se pysyvä nimi.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti