maanantaina, huhtikuuta 25, 2005

Walborgs afton

Ensi viikonloppuna koittaa jälleen kerran Walborgin aatto. Joten sen kunniaksi listaan tähän muutaman Valpurini sukututkimuksen liepeiltä:

Olisiko esi-isäni Orismalan Mieltyn Jaakko-vävyn sisar Valpuri? Valpuri Juhontytär s. 15.11.1824 ja Jaakko olivat molemmat ylihärmäläisiä syntyjään. Isä Juho Kustaanpoika s. noin 1785/86 oli naimisissa Ylihärmän Yliluoman talon Susanna Jaakontyttären (7.12.1784) kanssa. Mutta mistä Juho oli kotoisin, se on edelleen varsin epäselvää. Oletettavaa olisi että jostain Lapua/Alahärmä/Ylihärmä -akselilta. Juho siis oli torpparina Ylihärmässä, sitten myöhemmin asui mm. Moskassa Laihialla ja lopulta päätyi perheineen Isonkyrön Orismalan Kannastoon. Juho tunnettiin siellä Pinaatin pappana eli virkatalon yrttimaan hoitajana. Mitä Valpurille tapahtui, sitä en kyllä valitettavasti tiedä... Ehkä olisi näin tämän vuoden Valpurin kunniaksi löydettävä hänen elämänkohtalonsa. Menikö emännäksi vai jäikö neiti-ihmiseksi?

1 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Tuli tuosta mieleen, että Yliluoman kylä ja Untamala ovat melko lähellä toisiaan. Lienevätköhän Yliluoman ja Lammin suvut koskaan kohdanneet naimakauppojen muodossa. Muutakin kun että meikäläisessä on verenperintöä molemmista?