maanantaina, kesäkuuta 06, 2005

Kauppalan faari

Isoisäni isoisä oli maakauppias Juho Matinpoika Hakala, joka sai kuulemma kirkkoherralta ihan oman sukunimen "Kauppala" sen ajan lähikauppias kun oli siellä Jalasjärven Luopajärvenkylässä. Hänestä on kosolti juttuja, kuten vaikka se miten tuo torppari Matti Matinpoika Hakalan Juho-poika yleensä kauppiaaksi ryhtyi.

Alussa oli tietysti suo, kuokka ja Jussi.

Isäni kertoo, että Juho oli vaimoineen raivannut suota pelloksi juhannuspäivänä - työ oli varsin raskasta ja kerrotaan Juhon sanoneen vaimolleen, että "Kyllä elämässä pitää olla jotakin muuta kuin tämä"
niin hän oli lähtenyt keräämään hevosellaan voita ympäri pitäjää ja vienyt ne markkinoille kaupunkiin. Sieltä kaupungistä oli sitten vastaavasti ostanut tavaroita Luopajärvellä kaupattavaksi.
Kuva Juho Kauppalan kauppaliikkeestä ja muuta tietoa löytyy kotisivultani
http://www.geocities.com/riikkahakala/kauppala.html

Mistä se yritteliäisyys ja kauppialta vaadittu luku- ja laskupää sitten kumpuaa?

Törmäsin jokin aika sitten artikkeliin, jossa kerrottiin kiertokoulun perustamisesta Jalasjärvellä ja eikö vain Juhon isä (saattaa myös olla isoisä, koska oli ihan samanniminen) eli Kauhajoella syntynyt Matti Matinpoika Kock (elikkä sittemmin Hakala) ollut yksi ensimmäisistä kiertokoulun opettajista 1800-luvun puolivälissä Jalasjärvellä. Eli jos siis Matin isä osasi jo lukea, niin miksei sitten Juho-poikakin.

Juhon reissut kaupungien markkinoille olivat välillä vaarallisia, suuressa Hämeenmetsässä (eli siellä Parkanon, Ikaalisten tienoilla oleva iso metsäalue) vaani rosmoja. Niinpä Juhollakin oli oma amerikkalaisvalmisteinen rullarevolverinsa turvanaan.

2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Hei!

Osuimme monen mutkan kautta blogiisi. Silmiin osui tuttuja nimiä ja tässä olisi muutama lisätieto. Vanhaa ja uutta Luopajärveltä -kirjan mukaan Juha Matinpoika Hakala vihittiin 9.11.1871 ja hän kuoli 10.6.1927. Kaikki kauppakiinteistöä koskevat asiakirjat mm. "maan arettikirja" ovat säilyneet tallessa.

Riikka kirjoitti...

Kiitos näistä tiedoista, vaikka tuo kuolintieto minulla olikin. Kun olen ottanut kuvia hänen hautakivestään Jalasjärven hautausmaalla, mutta jostain syystä en ole päivittänyt tuota sivua.
Mistäs tuota Vanhaa - ja Uutta Luopajärveltä kirjaa sitten saisi????? Olisin tosi kiinnostunut.