sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2005

Maunukselan leskirouva 1668


Anders Simonssons enkia Liisa Sigfredsdåtter i Waldarla tilltalte Mats Larsson ibid: om ett åkerstycke (1668 Storkyrö) Posted by Hello

Antti Simonpojan leski Liisa Sipontytär Isonkyrön Valtaalankylästä on siis käräjillä. Mutta siis kuka Antti ja kuka Liisa?

Ainakin kun katson Valtaalan kylästä kirjoitettua kyläkirjaa "Valtaala ennen ja nyt. Kylän historiaa, elämää ja asukkaita" vuodelta 2001, niin Ilpo Lagerstedtin kirjoittamassa luvussa "Historiallinen aika Ruotsin vallan loppuun" kerrotaan, että Antti Simonpoika -niminen isäntä isännöi Maunukselan taloa vuonna 1660 ja vuonna 1669 mainitaan Antti Simonpojan kohdalla sana leski - eli Antti oli tuolloin kuollut.

Eli Antti Simonpoika Maunuksela k. 1668
pso Liisa Sipontytär

leskeä seurasi isäntänä Erkki Matinpoika vuonna 1671.

Entä kuka oli tuo asiakirjan Matti Laurinpoika samasta kylästä? Myöhemmin tuossa samassa asiakirjassa kerrotaan, että Matti Laurinpoika on ottanut tilan autiosta. Valtaalan kyläkirja kertoo, että Matti Laurinpoika on Palosen eli Lakarin isäntänä vuonna 1669 ja että tätä ennen tila on ollut monena vuonna pois veroluettelosta.

Eli Matti Laurinpoika Palonen/ Lakari
hän ei sitten isäntänä ollut pitkään, vain pari vuotta.

On muuten ihan parhaimmasta päästä tuo kyläkirja. Kovasti on nähnyt Valtaalan historiapiiri vaivaa ja kuvamateriaali on runsasta. Ehdoton täky kirjassa on lapsuudenkuva Jorma Ollilasta!

Katson vielä omista sukutiedostoistani, että millaisia Maunukselan talon asukkaita omassa suvussani on:

Minulla näyttää olevan ainakin Petteri Erkinpoika Varo, myöhemmin Maunuksela. s. 1682 Ruovesi k. 7.6.1758 Isokyrö Valtaala ja hänen jälkeläisiään. Isännät ovat talossa näemmä kovasti vaihtuneet.

0 kommenttia: