perjantaina, heinäkuuta 08, 2005

Sodan ja Rauhan tie

Terveisiä Pohjanmaalta,
Olin kesäajelulla tänään mieheni kanssa ja tournee oli mitä onnistunein. Aurinko porotti iloisesti, kun starttasimme Ilmajoelta ja ajoimme Vittingin tietä ensin Ylistaron asemalle ja sieltä edelleen Kyrönjoen toiselle puolelle. Tarkoituksena oli seurata jokea aina suistoon asti Vassorinlahdelle.
Pysähdyimme Vähässäkyrössä ja kävimme kirkossa, joka vaikutti varsin valoisalta sekä kirkon vieressä sijaitsevassa museossa. Sieltä saimme seikkaperäisen selostuksen mahtavasta Ojaniemen talosta ja kirkon viereen jo 1600-luvun lopulla rakennetusta kiinteästä sillasta (muualla piti niihin aikoihin pärjätä färikaran avulla eli siis lautturin).

Katselimme muutamat kosket ja jatkoimme matkaa Mustasaareen ja Koivulahden eli Kvevlaxin kirkonkylään. Sieltä menimme ihailemaan Tessen grillin edustalle Vassorfjärdeniä eli Vassorinlahtea. Matka jatkui hyvän uintipaikan etsinnässä Maxmoseen eli Maksamaalle - lopulta hyvä sellainen löytyi Vöyrin puolelta. Mieheni halusi käydä Oravaisissa - joten sinne siis ja Suomen sodan (1808) muistomerkille. Ohessa kuva korkealla mäellä sijaitsevasta muistomerkistä - sieltä Adlercreutz johti miehensä valitettavasti tappioon.


Kävimme myös Kimon ruukilla (perustettu 1703), jonka monet sepät olivat alunperin valloonisukua. Matka jatkui Isonkyrön Lehmäjoen kautta Ylistaron Untamalaan, Kitinojalle ja Munakkaan ja sieltä takaisin Ilmajoelle.

0 kommenttia: