tiistaina, elokuuta 23, 2005

Jakobiina Wilhelmiinan varsinaissuomalaiset juuret

Mieheni suvun tutkimus on jäänyt tänä vuonna vähemmälle, mutta ehkä asiaa voi muuttaa nyt loppuvuoden aikana.

Yksi vähemmän tutkituista esiäideistä on Jakobiina Wilhelmiina Lind o.s. Palmroos. Minusta jo erikoinen etunimi antaa lisämotivaatiota vähän paremmalle tutkimukselle kuin pelkät nimet, ajat ja paikat. Ettei aina olisi vain sitä matrikkelia tai nimiluetteloita. Sehän on tylsää.

Nimistä ja paikoista ja ajoista on kuitenkin aloitettava. Eli Jakobiina syntyi 26. marraskuuta 1850 Kalvolassa, hänen isänsä Jaakko Juhanpoika Palmroos oli renkinä ja myöhemmin itsellisenä Simolan tilalla, Heinun kylässä Kalvolassa. Äiti oli Margareta Christina eli Kreetta Stina o.s. Sink (tai Sinck) syntyisin (16.7.1823) Hattulan Leinilän kylästä. Äidin isä oli sotilas Simo Sinck ja äidin äiti Justiina Heikintytär Hauhon Kirkonkylästä.

Jakobiina oli Vanajalla syntyneen Juho Kustaa Lindin vaimo. Juho Kustaa oli Hämeenlinnassa (maalaiskunnassa) Hätilän kartanon torppari.

Jakobiina sai varmaankin nimensä isänsä Jaakon mukaisesti tai ehkä Palmroosin perheeseen odotettiin ensimmäiseksi lapseksi poikaa, tyttö kuitenkin tuli. Sai Jakobiina tosin kaksi vuotta myöhemmin veljenkin eli Johan Viktorin.
Turun linna kesällä 2005
Jakobiinan isä ei suinkaan ollut kotoisin Kanta-Hämeestä. Jaakko Palmroos syntyi Turussa 29.1.1816 kirvesmies Jaakko Palmroosin ja hänen rouvansa Kreetta Antintyttären perheeseen. Kirvesmies Jaakko Palmroos tuli Turkuun Kiskosta vuonna 1814 ja hän ehti asua Turussa esimerkiksi Kirkkokaupungin osan kortteleissa 69,78 ja korttelissa 155 sekä itäisen kaupunginosan korttelissa 100 vuonna 1817. Olisipa mielenkiintoista tietää, mihin kohtiin nykyistä Turkua nuo korttelit nykyään sijoittuvat. Ilmeisesti jonnekin lähelle kirkkoa ja Aurajoen rantaa. Sekä Jaakko Palmroos että hänen rouvansa Kreetta olivat syntyisin Paimiosta.
Kreetta-rouva ilmeisesti sairasteli pitkään, jopa niin, että ei ollut paikalla lapsensa kastetilaisuudessa. Hän kuoli vuonna 1817.
Jaakko Palmroos vanhempi s. 17.7.1787 Paimiossa
Kreetta Antintytär s.30.8.1789 Paimiossa.

Niin, miten tästä eteenpäin. Jakobiinan elämänpolkua voisi tutkailla tarkemminkin rippikirjoista. Miten hän päätyi Kalvolasta Hätilään? Kuolinaikaakaan ei vielä ole. Kertovatko tuomiokirjat hänestä ja miehestään mitään? Entäpä Jakobiinan isän tulo Turusta Kalvolaan, mikä sille oli syynä. Selvittämätön arvoitus on myös äidinisä Simo Matinpoika Sink, sotilas, syntynyt rippikirjan mukaan 1796. Vuonna 1821 hänen sanotaan olevan sotilas Suomen keisarillisessa armeijassa: nro 116, toinen rykmentti, Hämeenlinnan pataljoona, Hauhon komppania.
Kerron kun saan jotain lisää selville.

0 kommenttia: