lauantaina, joulukuuta 03, 2005

Lautamiehiä katsastamassa

Käräjäpöytäkirjoja selatessa silmäilen usein vähän tarkemmin käräjillä toimineita lautamiehiä. Ihan jo siitäkin syystä, että omien esi-isien joukkoon on tupsahtanut useampi lautamiehenä toiminut isäntä. (Välillä miettii, että taisi se lautamiehenä toimiminen olla myös vähän sen ajan kunnallispolitiikkaakin... jaksoivatkin olla päällään joka asiassa, syynätä rajapyykkejä ja laskea perintöjä).

Lautakunta eli Nämden saattoi hieman vaihtua asian mukaan. Normaaleilla syyskäräjillä lautamiesten joukko saattoi olla hieman toisenlainen kuin esimerkiksi ylimääräisillä käräjillä, joita usein järjestettiin, kun sattui jotain sellaista, mistä olisi saanut tekaistua Iltasanomien lööpinkin.

Lautakunta saattoi poiketa siitä tavallisesta myös silloin, kun tarkoitus oli käsitellä nimenomaan vain käräjäkunnan tietyn osan asioita. Kyrön käräjillä esimerkiksi kesällä 1655 on vähän supistettu otos - ilmeisesti vain isokyröläisiä lautamiehiä eikä lainkaan vähäkyröläisiä tai ylistarolaisia. Vielä tuohon aikaan koko Kyrönmaan asiat käsiteltiin normaalisti yksillä ja samoilla käräjillä.

Yhä tehokasta meno on jälleen nykypäivänkin Suomessa, ei puhettakaan pitäjäkohtaisista käräjistä. Kyrönmaan käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvat Isokyrö, Jurva, Laihia, Vähäkyrö ja Ylistaro.

Laitan nyt tähän näytteeksi lautakunnan koostumuksen Isossakyrössä 13.8.1655.

Simo Antinpoika, Vaismaa
Lauri Siponpoika, Laurolan kylä
Heikki Ollinpoika, Topparlan kylä
Paavali Gabrielinpoika
Sippo Tuomaanpoika
Erkki Markuksenpoika, Ritaalan kylä
Matti Tuomaanpoika
Matti Niileksenpoika, Palhojaisten kylä
Pertti Yrjänänpoika
Jaakko Yrjänänpoika, Orismalan kylä
Mikko Antinpoika

0 kommenttia: