sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Rakkaus syntyi 1734

Anneli Mäkelä-Alitalo Eilinen Nainen Historiassa -seminaari Isossakyrössä oli varsin mielenkiintoinen. Yleisöäkin oli kovasta pakkasesta huolimatta tullut paikalle lähes satakunta.

FT, dosentti Anneli Mäkelä-Alitalon mukaan naisen ja miehen rakkaus Ruotsi-Suomessa syntyikin vasta vuonna 1734. Tuolloin nimittäin laki määritteli yhteiskunnan perustaksi miehen ja naisen välisen parisuhteen. Avioliitto ei ollut enää sukujen välistä kauppaa, vaan myös vaimo sanoi "tahdon". Ydinperheelle haluttiin yhteinen sukunimikin, joten vaimon suvun nimi katosi "Vaimo seuraa miehensä tilaa ja säätyä."

Markku Pihlajaniemi kertoi naisista käräjillä 1600- ja 1700-luvuilla ja höysti esitystään lukuisilla esimerkeillä Etelä-Pohjanmaan eri pitäjien käräjäpöytäkirjoista.
Yleisö näytti olevan eniten kiinnostunut noitien polttamisesta roviolla. "Tapettiinko ne ensin, vai poltettiinko elävinä?"
Itselleni oli uutta se, että koreudesta todellakin rangaistiin. Silkkiliinan pitämisestä saattoi joutua vankilaan kahdeksaksi päiväksi.

Oheisessa kuvassa Anneli Mäkelä-Alitalo pitämässä esitystä "Nykynaisen roolien synty 1800- ja 1900-luvuilla" Isonkyrön koulukeskuksessa 21.1.2006

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

norja VARDØSSÄ tuota noitailmiötä tänäkin kesänä semineerataan näemmä.
t. Urmeli

[ vuodelta 2004:
http://www.nordlys.no/nyheter/article1187835.ece
vuodelta 2005:
http://finnmark.org/Visnyhet.asp?Id=32 ]

Riikka kirjoitti...

Kävin sivuilla, puhujalistalla näytti olevan melkoinen määrä norjalaisprofessoreita ja -tutkijoita.

Linkki Kervisen ja Nenosen sivuille noitavainoista