keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006

Sukututkimusta Vaasassa ja Jalasjärvellä

Vaasan sukututkimuspäivät Viime viikkoinen talviloma kului kuin siivillä. Tiistaina kävin Jalasjärven kirkkoherran virastossa tutkimassa vähän läheisempää sukua. Sukulaiset kun halusivat tietää enemmän lähisuvustaan.

Onhan se totta, että olen viime aikoina tutkinut enimmäkseen 1600-lukua ja nämä ajat ovat heille jo niin kaukaisia. Fakta on myös se, että mitä lähemmäs nykyaikaa tullaan, sitä enemmän rempsallaan tutkimukseni on. Mutta nyt siitä on osa ainakin tehty.

Sitä aina jaksaa hämmästellä kuinka nopeaa sukututkimuksen tekeminen on 1800-luvun loppupuolella verrattuna aiempiin vuosisatoihin. Kuin hujaus vain - no, meni minulta siellä kirkkoherran virastossa ainakin viisi tuntia.

Selvisi, että isoisäni isoisän Jalasjärven Luopajärven kylässä syntyneistä sisaruksista ja heidän jälkeläisistään kovin moni oli matkannut Amerikkaan. Heidän jäljittämisensä onkin sitten hieman haasteellisempaa. No, eräs Frans Matinpoika Hakala oli valitettavasti edesmennyt heti muutama kuukausi sen jälkeen kun oli Amerikan kamaralle astunut, nimittäin Chisholmin rautakaivosonnettomuudessa Minnesotassa.

Lauantaina 26.3 vuorossa oli Vaasassa pidetyt sukututkimuspäivät. Oli mukava taas tavata sukututkimustuttuja ja vaihtaa kuulumisia sekä tietenkin tietoa. Juuret-toimikunnan uudet julkaisut menivät kuin kuumille kiville.

Yllä olevassa kuvassa Etelä-Pohjalaiset Juuret -toimikunta Vaasan sukututkimuspäivillä. Vasemmalla Pauliina Talvitie, tiskin takana Matti Lehtiö ja Tarja Ollila.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juupa juu, kiinostavaa on suvun ja juurien etsiminen ja löytäminen! Heippa vaan 'sukulaiset' laajalla aakeella ja muualla ympäri maata ja mantuja!
Jalasjärven kuten muutenkin eteläisen pohjanmaan väki on laajasti keskenään sukuja, -alkaen vanhan 'emäpitäjän' Ilmajoen kautta sen kyliin joista sitemmnin tuli nämä nykyiset kunnat ja kaupunkejakin suurin osa.
Itsekin ko. seudulta lähtöisin ja sukuhini perehtynyt on toisaalta hämmentävää, miten usein tapana on ehkä tietämättäänkin jne. avioliitot ja suvun jatkuminen ns. sukulaisavioliittojen kautta! Ilmiö on maan laajuinen, maakunnittain esiintyy vastaavaa ... joka on toisaalta ymmärettävääkin. Matkat ovat olleet pitkät ja kulku mahdollisuudet samoin. Mutta osittain paikallisesti sama ilmiö on jatkunut näihin päiviin, mikäli asutaan seudulla misä suvutkin ovat asuneet yms. Mutta onneksi on lisämausteitakin tullut aikojen kulessa mm. papiston, ja virkamiehien ja sotilaiden muodossa. Ja onhan palvelusväki liikkunut myös aika laajalti... Jos talolliset ovatkin pysyneet paikoillaan. Perheet suuria ja kaikille ei talon pitoa ja perintöä ollut - silloin oli pakko lähteä, kuten nyt kirjoittaja kertoo ihan jopa Amerikkaan saakka! Mutta onnea etintään... jos tutkimus alussa! Jalasjärvellä mm. on Luopajärven Köykkä-suku tutkittu alkuun, samoin Koskuen Heikki Olavinpojan suku, ja Ilmajoen Jaakko Ilkan sukuun kuuluu monet, samoin Peltoniemeen joka yksi vanhimmista paikkakunnalla...Seinäjoen Uppa/Wegelius on samoin viimeksi mainitun osalta aika hyvin tallennettu. Myös Peräseinäjoen (S;joki) Kihniä-suku, ja Luoma-Mielty on lähtökohtaisesti kirjoissa. Ja suku-seura toiminta jatkuu monissa suvuissa yhäkin!Mainitut suvut ja niitten jäsenet liittyvät paljolti yhteen ja samoihin sukuihin myös! Ilmajoelta lähtöisin oleva Hällström (+ af Hällström)on myös kiinnostavasti tallenenttu kirjoihin! Ja sama jatkuu edelleen - joten monet löytä jo itsensä kirjoissakin jo nyt! (Huom. 100-vuoden 'tietosuoja' kuitenkin julkaistaviin tietoihin on oltava nykypäivän ihmisten osalta!)Onnea ja menestystä.:)