maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Haave vuodesta 1685

Elättelen edelleenkin haavetta, että saisin käsiini alkuperäisen käräjäpöytäkirjan Isonkyrön käräjiltä vuodelta 1685. Esi-isäni Juho Erkinpoika oli tuolloin ensimmäistä kertaa lautamiehenä käräjillä.
Nyt minulla on väridigitiedostona kaksi ensimmäistä aukeamaa ja ne ovat täysin luettavia, toisin kuin käräjäpöytäkirjasta olevat mikrofilmit. Filmit ovat nimittäin pelkkää valkoista suttua, johtuen kuparin oksidoitumisesta tms. Antaisivatkohan alkuperäisen kirjan luettavaksi? Ehkä tämä jääkin vain haaveeksi.

Katsoin myös viikonloppuna Helsingin Seudun Kesäyliopiston tarjontaa. Huomasin, että Kesäyliopisto järjestää vanhojen käsialojen kurssin heinä-elokuun vaihteessa. Hinta oli luvalla sanoen korkea (120 euroa) ja kurssiesitteessä sanottiin, että kurssilla mennään läpi 1700- ja 1800-lukujen asiakirjatekstejä.
Opettajana on FL Kari-Matti Piilahti. Tämmöinen kurssi olisi ollut hyvä minulle silloin kun aloitin käräjäpöytäkirjojen kahlaamisen, nyt luulen, että se on liian helppo minulle. Mutta ehkä tämä on hyvä vinkki jollekin muulle. Ilmoittautuminen kurssille alkaa 18.4.