maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Tulipaloista

Nyt kun tuo ruma näky, eli palaneet VR:n makasiinit, osuu pakostakin silmään täältä työpaikkani ikkunasta, niin voisi miettiä tulipaloja myös sukututkimuksen näkökulmasta.

Tulipalouutisia löytää usein käräjäpöytäkirjoista, kun isännät pyytävät apua korjauksiin tai vapautuksia veroista ja maksuista. Paloapua kerättiin usein pitäjäkohtaisesti ja se oli vähän kuin nykyisten keskinäisten vakuutusyhtiöiden esiaste.
Toinen myöhempi lähde ovat toki sanomalehtiuutiset ja kylien tai pitäjien paloapuyhdistysten arkistot.

Tässä alla ruotsinkielinen uutinen vuodelta 1852 tulipalosta Tromparin tilalla (Orismala, Isokyrö). Palo oli sattunut siis 4.4.1852 klo 11 ja saanut alkunsa liiteristä. Se tuhosi päärakennuksen ja monta muuta rakennusta tilalla kuten tallin ja lampolan. Vaarana oli, että tuli olisi levinnyt tuolloin tiiviin Orismalan Peräkylän muihin taloihin. Kylähän oli tuohon aikaan tiivinä rykelmänä molemmin puolin ns. Peräkylän raittia. Raittikylä tai ryhmäkylä purkautui vasta Isonjaon täydennysjaon myötä 1900-luvun alussa (täydennysjako tehtiin Orismalassa vuonna 1913).

-------------------------

Isonkyrön Napuen kylän tuhoisa palo 15. kesäkuuta 1877
Vakuutuskorvauksia Isonkyrön paloapukomitealta hakivat ja saivat:

Killilä: Niiles Killinen
Wakkila: Kustaa Rinta-Wakkinen
Wuotila: Juha Wuotila vanhempi
Sippola: Juha Sippola
Mäki: Jaakko Mäki
Jussila: Jaakko Mäki
Jussila: Juha Jussila
Jussila: vuokraviljelijä Juha Komsi
Rautio: Kustaa Rautio
Perttula: Jaakko Perttula
Perttula: Juha Perttula
Mäkelä: Jaakko Mäkelä
Kellomestari Matti Hägglund


Kaikki hakijoista menettivät talonsa, jotkut jopa toisenkin "tuparivin". Palossa tuhoutui myös navetat, tallit, ladot, liiverit ja paljon irtaimistoa, kuten työkaluja, ajoneuvoja, huonekaluja, vaatteita ja viljaa.
Palo alkoi Killisen liiteristä iltapäivällä, jossa oli yksi "riitta" olkia. Palon alku jää epäselväksi, koska isäntä Killinen toteaa liiterin oven olleen lukossa. Hän heittää myös epäilyksen naapuritalon väen niskaan mahdollisesta vahingonteosta.
"Tulen syytä alkuun en voi ymmärtää muuta kuin jos Raution kartanon väestä joku olisi valkiaa vahvistanut, vaan ketään ei näkynyt"
Lähde: Isonkyrön paloapukomitean tutkintapöytäkirjat

"Napuen palo alkoi Killisen liiteristä perjantaina 15. kesäkuuta 1877. Kovassa myrskyssä se levisi Killisen päärakennukseen. Sieltä se levisi koko kylään, jossa talot olivat hyvin lähellä toisiaan. Palo tuhosi 11 tilan rakennuksia ja 128 ihmistä menetti kotinsa. Ihmiset eivät ehtineet hakea tavaroitaan palavista rakennuksista, joten he jäivät ilman ruokaa ja ylläkin oli vain normaalit työvaatteet."Vasabladet 48, 23.6.1877

Perimätieto kertoo, että myöhemmin Raution talon renki olisi kuolinvuoteellaan tunnustanut sytyttäneensä Napuen kylän tuhonneen tulipalon.
---------------

Isonkyrön käräjäpöytäkirja talvelta 1746 (mf ES2108) puolestaan paljastaa seuraavaa:

Isonkyrön Orismalan Laurilan vävy ja tuolloin jo isäntä Matti Simonpoika (syntyjään Laihialta) kertoo oikeudessa, että Laurilan kruununtilalla on sattunut tulipalo 30.10.1745.1 kommenttia:

Sukulaissielu kirjoitti...

Huomenta,

Tämä nyt ei liity sinun postaukseen :D mutta aattelin, että laita Lostikselle privaa siitä sinun digiboksista niin varmaan saat avun ja muutkin kanavat näkyviin.