tiistaina, kesäkuuta 27, 2006

Digiarkisto

Kansallisarkiston kesäajat tekevät miltei mahdottomaksi työssäkäyvälle ihmiselle käydä plaaramassa mikrokortteja tai rullaamassa filmejä. Tästä tuskastuneena selasin illalla kotona www.digiarkisto.org -sivua.

Projektissa Suomen sukuhistoriallinen yhdistys skannaa digitaaliseen muotoon arkistomateriaalia. Nyt sivuilla on monista pitäjistä rippikirjoja, mutta sinne on tulossa myös läänintilejä.

Katselin esimerkiksi Hollolan rippikirjoja ja huomasin merkinnän värjäri Antti Antinpoika Sigellistä Messilän kartanossa.

Tämä Antti olikin ollut minulta kateissa poikavuosiensa ja myöhemmän aikuisikänsä välillä, jolloin hän oli värjäri Pietarissa 1820-luvulla. Hän kuoli siltikin melko nuorena, naimisissa mutta lapsettomana. Messilän kohdassa kirjassa lukee ifrån Thus eli Hämeenlinnasta. Jää askarruttamaan, mitä hän siellä teki? Oliko siellä sukulaisia, vai oliko hän värjärin opissa.

Antti Sigell:
s. 06.06.1794 Hollola, k. 13.04.1830 Pietari. Vht: Hollolan kirkonvartija Antti Antinpoika Sigell ja Priita Juhontytär. Värjäri Pietarissa, ei lapsia tiedossa. Puoliso: Gustava Weurlander, s. 1801 Helsinki.

0 kommenttia: