lauantaina, joulukuuta 30, 2006

Kirjavinkkejä

En malta olla kehumatta joulukirjojani. Toisen olin ostanut itselleni ja toisen toi pukki. Molemmissa on kosolti sukututkimuksessa hyödyllistä antia.


Toinen kirjoista on nimeltään Chartographia Ostrobothnica. Pohjanmaa Vanhoissa Kartoissa. Se on täysin painotuore kirja. Kirjan taustalta löytyy Svenska Österbottens Hembygds- och Museiförbund r.f. Kartat on valinnut Heikki Rantatupa. Julkaisija on Föraktiebolaget Scriptum Vaasasta.

Kuten nimestäkin jo ilmenee, kirja sisältää Pohjanmaan vanhoja karttoja. Ne ovat todella upeita ja hyödyttävät sukututkijaa jo siinä, että ei itse tarvitse lähetellä maanmittauslaitokseen pyyntöjä vanhojen karttojen kopioista. Täältä löytyy esimerkiksi pitkään etsimäni Isonkyrön Napuen kylän isojakokartta. Kirjan kannessa on esimerkiksi Isonkyrön Kuivilankylän kartta. Eikä tietenkään vaan Isoakyröä, vaan Kokkolaa, Alajärveä, Lapuaa ja Ilmajokea. Ihan kaikkea. Mukana on vielä kartat sisältävä CD-levykin.


Ilmajoen joulupukki taas toi hienon vihreän kirjan, jonka nimi on "Ilmajoki, Maatalouden mahtipitäjä". Kustantaja on Eläkeliiton Ilmajoen Yhdistys ry. Kirjan aineiston on koonnut Tapio Vaismaa. Kirjan tarkoituksena on ollut kirjata muistiin Ilmajoen maatalouskaupan ja maatalouteen liittyvän muun yritystoiminnan historiaa ja muistitietoja. Kaikkea ei ole kirjoitettu itse, vaan kirjatoimikunta on kerännyt artikkeleita eri lähteistä kuten esim. Ilmajoen joulu - julkaisuista. Hauskinta tietysti oli, että sukututkimusblogin kirjoittajan eräs omakin lehtijuttu vuodelta 1999 oli päätynyt kirjaan mukaan. Ihan sitä tuntee itsensä kirjailijaksi, vaikkei olekaan.


Tietysti välipäivien riemuna oli jälleen Eteläpohjalaiset Juuret -julkaisu. (nro 4/2006). Siinä minua kiinnostivat erityisesti Lehtiön Matin Isonkyrön Tuuralankylän Tuuran talosta kirjoitettu artikkeli, Ylistaron Köykän talosta kirjoitettu juttu sekä Markku Pihlajaniemen tarina Koukon Valpurista, joka oli perustanut Jalasjärven Ventelää. Tässä sisällysluettelo.


Toiko pukki sinullekin jonkin sukututkijaa kiinnostavan lehden tai teoksen?



Kursseja kansan iloksi

Löysin yllättävästä paikasta sukututkimuskurssin, nimittäin osuuskaupan kirjelähetyksestä. Paikallinen HOK-Elantomme täällä Helsingissä tarjoaa sekin asiakkailleen kaikenlaisia kursseja aina vanhojen kuvien tietokoneelle tallentamisesta elämäkertakirjoittamiseen.

Kiinnostuneille:
"Sukututkimuksen peruskurssit
18 opetustuntia + käynti Kansallisarkistossa. I kurssi ke 28.2.-4.4. klo 14.30-16.45. II kurssi ke 28.2.-4.4. klo 17.30-19.45. Kurssimaksu 105 e, S-Etukortilla 85 e."

Ilmoittautua saa kuulemma 28.12 lähtien.

Toki Helsingin työväenopistossakin sukututkimuksen peruskursseja on tarjolla. Lisäksi työväenopisto tarjoaa tänä keväänä vanhojen käsialojen kurssin Itäkeskuksen Stoassa.

Vanhat käsialat

Kurssilla keskitytään 1800- ja 1700-luvun asiakirjojen(mm. kirkonarkistojen, henki- ja maakirjojen sekä tuomiokirjojen) teksteihin, tarvittaessa esimerkkejä myös varhaisemmilta vuosisadoilta.
Aika: 12.03.2007 - 16.04.2007
Maanantai klo 17:30-19:45
Lauantai klo 10:00-14:15

Tämä nyt oli vähän Helsinkikeskeistä. Mutta katsopa huviksesi oman kansalaisopistosi ohjelma siellä missä ikinä lienetkään. Uusi vuosi ja uudet lupaukset. Nyt on siis hyvä aika aloittaa kaikenlainen harrastelu!

Minä taidan skipata sukututkimuksen peruskurssit, koska tietotaitoa on sen verran, etten halua viedä paikkaa niiltä, jolla sitä ei vielä ole. Vanhojen käsialojen kurssiakin on tehty jo pidemmän aikaa itseopiskeluna, joten esteenä ei ehkä enää ole käsiala vaan kaikenlaiset vanharuotsiset termit ja lyhenteet, lakikieli. Sen oppimiseen tuskin taas auttaa muu kuin aika.

Toki olen kuitenkin harrastamassa jotakin tänäkin keväänä, jahka nyt toivun tästä keuhkokuumeestani. Eli kuoroharjoituksiin olisi taas määrä mennä 10.1. alkaen.

Kielistä opiskelin viime keväänä ranskaa ja syksyllä oli hyvin intensiivisesti englantia. Nyt en oikein tiedä, josko kielet mahtuvat aikatauluun.





sunnuntai, joulukuuta 24, 2006

Rauhallista joulua!

Yhdysvaltojen kansallisarkisto
Ja tietenkin oikein sukututkimusrikasta uutta vuotta 2007!
Tässä kuvassa on Yhdysvaltojen kansallisarkisto Washington DC:ssä.