lauantaina, joulukuuta 30, 2006

Kirjavinkkejä

En malta olla kehumatta joulukirjojani. Toisen olin ostanut itselleni ja toisen toi pukki. Molemmissa on kosolti sukututkimuksessa hyödyllistä antia.


Toinen kirjoista on nimeltään Chartographia Ostrobothnica. Pohjanmaa Vanhoissa Kartoissa. Se on täysin painotuore kirja. Kirjan taustalta löytyy Svenska Österbottens Hembygds- och Museiförbund r.f. Kartat on valinnut Heikki Rantatupa. Julkaisija on Föraktiebolaget Scriptum Vaasasta.

Kuten nimestäkin jo ilmenee, kirja sisältää Pohjanmaan vanhoja karttoja. Ne ovat todella upeita ja hyödyttävät sukututkijaa jo siinä, että ei itse tarvitse lähetellä maanmittauslaitokseen pyyntöjä vanhojen karttojen kopioista. Täältä löytyy esimerkiksi pitkään etsimäni Isonkyrön Napuen kylän isojakokartta. Kirjan kannessa on esimerkiksi Isonkyrön Kuivilankylän kartta. Eikä tietenkään vaan Isoakyröä, vaan Kokkolaa, Alajärveä, Lapuaa ja Ilmajokea. Ihan kaikkea. Mukana on vielä kartat sisältävä CD-levykin.


Ilmajoen joulupukki taas toi hienon vihreän kirjan, jonka nimi on "Ilmajoki, Maatalouden mahtipitäjä". Kustantaja on Eläkeliiton Ilmajoen Yhdistys ry. Kirjan aineiston on koonnut Tapio Vaismaa. Kirjan tarkoituksena on ollut kirjata muistiin Ilmajoen maatalouskaupan ja maatalouteen liittyvän muun yritystoiminnan historiaa ja muistitietoja. Kaikkea ei ole kirjoitettu itse, vaan kirjatoimikunta on kerännyt artikkeleita eri lähteistä kuten esim. Ilmajoen joulu - julkaisuista. Hauskinta tietysti oli, että sukututkimusblogin kirjoittajan eräs omakin lehtijuttu vuodelta 1999 oli päätynyt kirjaan mukaan. Ihan sitä tuntee itsensä kirjailijaksi, vaikkei olekaan.


Tietysti välipäivien riemuna oli jälleen Eteläpohjalaiset Juuret -julkaisu. (nro 4/2006). Siinä minua kiinnostivat erityisesti Lehtiön Matin Isonkyrön Tuuralankylän Tuuran talosta kirjoitettu artikkeli, Ylistaron Köykän talosta kirjoitettu juttu sekä Markku Pihlajaniemen tarina Koukon Valpurista, joka oli perustanut Jalasjärven Ventelää. Tässä sisällysluettelo.


Toiko pukki sinullekin jonkin sukututkijaa kiinnostavan lehden tai teoksen?



0 kommenttia: