Miesten maailma
Kävin viime viikolla sota-arkistossa. Ekaa kertaa.
Aluksi en meinannut edes löytää koko arkistoa. Seikkailin hyytävässä vesisateessa Sompasaaressa toimistotalojen ja lihatukkujen katveessa. Soitin lopulta asiakaspalveluun. "Olen nyt oikealla kadulla, mutta missä se talo on?"
Kuulemma viistosti Tilastokeskusta vastapäätä. En voi erehtyä, kun oven vieressä on tykki(!). No olikin kyllä.
Arkistossa sain eteeni tilaamani isoisän kantakortin. Siihen oli merkitty häneen liittyvät tiedot talvi- ja jatkosodan ajalta. Mielenkiintoista, mutta:
Armeijalyhenteitä. APUA...
"Mitä tämä KTR 10 tarkoittaa", kysyin.
Kenttätykistörykmenttiähän se.
Isoisä oli ollut talvi- ja jatkosodan aikana ns. Aallon patteristossa. Sitä johti majuri P.G. Aalto. Talvisota oli vietetty Kiviniemessä ryssää tykillä torjuten ja jatkosota Kannaksen eri taisteluissa.
Viikonloppuna sotilaallinen teema jatkoi. Isäni oli ottanut esiin isoisäni armeijassa kuvaaman valokuva-albumin.
Skannasin kuvia ja niistä tulikin heti ihan toisenlainen olomuoto esiin. Kuvat kun olivat alkujaan varsin pienikokoisia.
Tunne oli ihan erilainen, kun ne näki koko tietokoneen ruudun kokoisina. Oli miehiä korsussa, tykin jyskettä ja viholliselta pilattuja rautatiekiskoja.
Vielä sota-arkistosta. Luulen että rohkaistun sinne vielä toisellekin retkelle, vaikka olinkin pihalla kuin lumiukko. Sieltä löytyy tietoa autonomian ajan sotilaista sekä myös toisen isoisäni sodasta eli vapaussodasta. Hänkin oli tykistössä - Karjalan armeijan tykistössä. Se, että miten eteläpohjalainen talonisäntä sinne joutui, onkin jo aivan toinen juttu.
7 kommenttia:
Sota-arkistossa on saanut tosi ystävällistä palvelua, vaikka tutkimus ei ole aina ollut kovin yksinkertaista. Onnistuin saamaan isoäitini isän vapaussodasta varsin kokonaisen kuvan siellä keväällä, viikon projekti kyllä paisui pituutta...
Isoisän kantakortilta odotin enemmän, mutta onneksi oli tallessa muuta materiaalia, joista sai rikkaamman kuvan.
Kantakortti kannattaakin ehkä yhdistää johonkin "sotakirjaan". Aika monesta rykmentistä on kirjoitettu ainakin joku sotakokemuksiin perustuva kirja. Kuulin isältäni, että esimerkiksi tästä Aallon patteristostakin joku oli kirjoittanut kirjan. Sitä varmaan saisi jostain paikkakunnan kirjastosta.
Aallon patteriston vaiheista löytyy kirja nimeltä Tykistö taistelussa kirjoittanut Martti Ulkuniemi
...Kuva sota-ajalta on otettu Kaukolan pitäjässä eteläisellä Kannaksella loppukesästä -41. Aallon patteriston etenemisreitillä.
Kiitos. Kuva on siis otettu vuonna 41 jatkosodan aikaan ja hienoa, että pitäjäkin selvisi.
Linkki Kaukola-sivuille
Näin minulle veteraanit kertoivat että se on Kaukolassa otettu kuva (sama kuva on isäni albumissa)vuonna -41. Veikkaanpa että ne mutkalla olevat rautatiekiskot on kuvattu Lähellä Kaalamon asemaa Ruskealan pitäjässä samana jatkosodan kesänä -41.
Lähetä kommentti