lauantaina, tammikuuta 06, 2007

Savolaisia 1620-luvun Isossakyrössä

Pieni huomio vain. Itsellinen Pertti Savolainen näyttää asuvan vuonna 1626 Pyhäkoskella (Olisko se Topparlaa nykyisessä Ylistarossa?) ja 1627 Matti Savolainen asuu Isonkyrön Orismalan Mieltyssä. Eri asia sitten on, että mitä noina aikoina savolaisella tarkoitettiin.

Kuvasta vielä sen verran, että ylimpänä näyttää olevan Birgitta huuskona (itsellisvaimo), sitten Birgitta knechts hustru (sotilaanvaimo), Silmä tai Silmu Gertrud h.k. (huuskona), Bertil Sawolainen, Erik (tuntematon sana) far ja sitten joku Tuomas. Voi mennä kyllä nämä tulkinnat ihan metsäänkin.

Olen kyllä tänään tehnyt vähän muutakin sukututkimuksellista. Tapasin siellä Utahin syrjäkylillä Clear Creekissä yhden mukavan eteläpohjalaissukuisen naisen Lilyn eli pohojalaisittain Lilijan. Lupasin löytää hänelle isoisän vanhempien vanhemmat ja sisarukset. Näin myös kävi. Sellaisia nimiä löytyi kuin Erkkilä, Tikkuri, Alakarhu, Pöntinen, Karhu, Ritari ja Knaapi. Ehkä Lilja onkin jonkun tämänkin blogin lukijan sukulainen?

Liljan esi-isiä ovat esim.
30.11.1797 Lapualla syntynyt Juho, jonka vanhemmat ovat talonvävy Matti Matinpoika Pöntinen ja Maria Matintytär. Juha muuttaa myöhemmin Tikkurin torppaan Isoonkyröön, sitä ennen hän ehtii olla Lapuan Alakarhussa torpparina.

1.6.1832 Isossakyrössä syntynyt Juho, joka on Lehmäjoen Karhun vanhanisännän Tuomas Erkinpojan ja vaimonsa Liisa Eliaantyttären lapsi.

2 kommenttia:

Liinu kirjoitti...

Varmasti Lilija on sukulainen. Alakarhu ja Pöntinen ovat lapualaasia ainakin.

Riikka kirjoitti...

Kiva juttu. No, pitääpä laittaa tähän jatkoksi sitten nämä kyseiset alakarhut ja pöntiset.
t. Riikka