lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

Joku Olli ja joku Perttu, Isostakyröstä kumminkin

Harmittelen arkistossa, että Isonkyrön vuoden 1689 käräjistä ei saa mikrofilmillä selvää. Taas se joku kuparinoksidaatiojuttu eli sivut ovat tummuneet reagoidessaan ilman hapen kanssa.

Sieltä täältä erotan jotain. Näen, että Matti Jaakonpoika Hevonkoskelta on ilmiantanut naapurinsa Jaakko Laurinpojan jostakin, mutta en tiedä mistä.

Alempana sivulla sotilas Jaakko Iisakinpoika on jotenkin kytköksissä piika Valpuri Heikintyttäreen Valtaalassa. Jaakon tai Valpurin isännän nimi on Juho. Jassoo.

Sivulla 191 Joku Yrjänä tunnustaa, että on ollut Matti Vittingillä töissä. Matti on jonkun Pertun naapuri.

Olisikohan tuo Perttu muuten Perttu Matinpoika Nalli, josta Matti Lehtiö kirjoittaa Orisbergin rautaruukista tekemässään historiassa "Työ ja sen tekijät - Orisbergin rautaruukin 100 ensimmäistä vuotta".
Aika hieno teos muuten, myös sukututkimuskäyttöön! Ostin itse sen niiltä Seinäjoen sukumessuilta. Se on 64 sivua. Olen kuullut, että sitä saa tilata hintaan 12 euroa plus postikulut Sinikka Virkkuselta (sähköposti: vihasi miukumauku luukku piste com).

Lehtiön mukaan ruukki palkkasi ensimmäisiksi työntekijöikseen juuri Pertun ja Matin. Vittinki olisi ollut kaivoksen päällikkö.

Sofia Pertuntytär Hevonkoskelta on tehnyt testamentin Juho Franssinpojalle.

Siis on jotenkin lohduntonta tuijottaa mikrofilmillä valkoiseksi palaneita sivuja. Varsinkin kun tietää, että todellisuudessa niistä voisi siltikin saada jotain selvää. Mutta eivät siellä Kansallisarkistossa päästä kuitenkaan katsomaan orginaaleja. Nämä tämmöiset huonot mikrofilmiversiot (siis joissa alkuperäinen pöytäkirja on jonkinlaisessa lukukunnossa) pitäisi ehdottomasti korvata digikuvatiedostoilla. Kuten vaikka tämä mikrofilmi vuoden 1689 käräjäpöytäkirjoista, jossa on koko Etelä-Pohjanmaan eri käräjät yhtä suttua vaan.

Sivulla 204 Yrjänä Tuomaanpoika Pollarilla on anomus, joka liittyy verotalon 1/4 manttaaliin.

Sivulla 209 nähdään, että Matti Vakkisen leski elää, mutta on åldenstund. Äsh, miten sen nyt suomentaa - iäkäs, ehkä?

Seuraavalla sivulla ovat riitelemässä puolestaan Olli Yrjänänpoika Orismalasta ja isäntä Eskeli Jaakonpoika Mononen (samasta kylästä). Mutta enpä tiedä mistä asiasta. Eskeli on usein käräjillä...

0 kommenttia: