lauantaina, maaliskuuta 17, 2007

Yksinkertaista huoruutta

Anno 1686 d. 13,15 och 16 februarij hölt ordinarie härads wintter Tings allmogen af Stoorekyro Socken.

Eli taas ollaan käräjillä Isossakyrössä, on talvi - helmikuu vuonna 1686. Lautakunnassa istuvat Antti Matinpoika Torkko, Matti Matinpoika Töyli, Matti Vilpunpoika Topparlan kylästä, Jaakko Toppari, Knuutti Kaustinen, Simuna Kristonpoika Palonkylästä, Perttu Jaakonpoika Pikkala, Matti Ollinpoika Knuuttila, Simuna Simunanpoika Riarehdon kylästä, Tuomas Heikinpoika Reini, Lauri Laurinpoika Turppa ja Juho Erkinpoika Orismalasta.

Ensimmäinen juttu on siveysasia ja siitä kerron nyt teille. Käräjillä oli usein mehukkaimmat jutut ihan ensiksi.

Kruunun nimismies Iisak Pietarinpoika Gombse (Kumsi)
syytti naimisissa olevaa miestä Antti Tuomaanpoikaa Kuivilankylästä, että hän oli tehnyt yksinkertaista huoruutta lesken Liisa Laurintyttären kanssa, joka oli oli ollut palveluksessa hänen luonaan ja lapsen synnyttänyt kuukausi sitten. Minkä teon molemmat myöntävät ja kukaan ei pystynyt näyttämään toteen, että he olisivat muita kertoja saman synnin tehneet, joten (...) tuomitaan Antti Tuomaanpoika 80 taalerin sakkoon ja naiseläjä 40 taalerin sakkoon, sekä molemmat kärsimään kirkonrangaistuksen. Saavat vissiin raippoja.

Seuraavan jutun mukaan lempi oli leiskunut myös Palonkylässä. Sotilas Jaakko Tanelinpoika Laurolankylästä, jota oltiin rangaistu jo talvella 1684 salavuoteudesta Palonkylässä asuvan Marketta Heikintyttären kanssa, olisi nimismies Gombsen mukaan toistanut teon helluntaina, jonka vuoksi Marketta on nyt raskaana. Jaakko tämän tyystin kieltää. Mutta oikeus päättää antaa Jaakolle 20 taaleria sakkoa, naiseläjälle sakkoa tulee 10 taaleria. Ja molemmille kirkonrangaistusta. Jaakolla ei ollut rahaa, joten hän saa raippoja. Naiseläjä taas lupasi maksaa sakkorahat.

Eli summa summarum, ensimmäinen oli siis tällainen tyypillinen isäntä ja palvelija -tapaus, toiseen taas liittyi sotilas ja naimaton nainen. Sekin sitten aika tyypillinen keissi.

Yksi asia harmittaa, se, että tuli otettua kopiot vain käräjäpöytäkirjasta. Tässä siis:

"Kun tutkit jonkun tietyn vuoden käräjiä, niin pistä ylös tai kopioi myös kyseisen vuoden henkikirjat. Näin pysyt paremmin kärryillä, keitä käräjillä esiintyvät henkilöt ovat."

0 kommenttia: