lauantaina, elokuuta 18, 2007

Puukkojunkkarit

Töissä on niin kiirettä, ettei sukututkimukselle näytä jäävän ollenkaan aikaa. Kesän saldo pitäisi saada johonkin järkevään muotoon.
Vanhemmat tapaavat huomenna äidin isänisän puoleisiä sukulaisia Laihialta. Myönnetään, että nämä Laihian sukujuuret ovat jääneet minulla vähän lapsipuolen asemaan. Yksi mielenkiintoisimmista esi-isistä siltä puolelta on Juho Somppi, joka löytyy Heikki Ylikankaan kirjasta Puukkojunkkarit. Voitte päätellä kirjan nimestä, että mitä hän mahtoi tehdä.

Juho Sompin tarina puukkojunkkarina on kirjoitettu myös Eteläpohjalaiset Juuret -lehteen. Tarinan kirjoitti Leijo Keto Eteläpohjalaiset Juuret 1/2011 -lehteen. Lehteä voi tilata Eteläpohjalaiset Juuret ry:n nettisivuilta.

Leijo Keto: Varhaisen sukulaismiehen kiirastuli
Härmäläisille saattoi käydä huonosti oman pitäjän rajojen ulkopuolella, niin puukkojunkkarin maineessa kun olivatkin, näin ainakin tapahtui Laihialla. Härmäläisen Henni (Heikki) Hakolan 10.1.1900 tapahtuneesta taposta Laihialla joutuivat käräjille Antti Kumara, Iisakki Pränni ja pääsyytettynä Juho Somppi. Artikkelissa julkaistaan asiaa laajasti käsittelevän oikeuden pöytäkirjat.

0 kommenttia: