Tänään oli pari tuntia aikaa ennen työvuoron alkua käydä arkistossa kelaamassa mikrofilmejä. Varsinaista pikakelausta ja -lukua se olikin. Filmi oli ES 2078 ja täytyy myöntää, etten ehtinyt loppuun asti.
Aihe oli tietysti Isonkyrön käräjät ja ajankohta talvikäräjiltä 1666 talvikäräjille 1669. Mitä sitten jäi käteen? No, hajanaisia tiedonmurusia eikä mitään läpimurtoja.
Mutta ehkä joitain kiinnostaisi tietää, että:
- Juho Paavalinpoika Orismalasta haki vuoden 1667 helmikuussa vaimonsa Marina Tuomaantyttären puolesta hänen isän ja äidinperintöään Yrjänä Tuomaanpojalta (i Riddarla), joka voi siis olla Isonkyrön Ritarista tai Ritaalasta.
- Kaarina Matintytär Haapaluomalta ja Lapuan pitäjästä kanteli marraskuussa 1667 veljestään Sippo Matinpojasta Ylistaron Topparlasta.
- Hannu Laurinpoika Napuesta esitti talvella 1667 appensa Matti Prusinpojan testamentin lokakuulta 1660 ja kertoi, että hänen (siis Hannun) vaimo oli nyt kuollut. Napuen kylässähän oli ollut Matti Prusinpoika -niminen isäntä, jolla oli ainakin 1640-luvulla ollut 1/2 manttaalin kokoinen tila.
On aika mielenkiintoista, että käräjäjuttuja nostavat usein tiettyjen sukujen jäsenet, kun taas monet muut suvut elävät näissä dokumenteissa varsinaista hiljaiseloa. Monasti näyttää siltä, että käräjöinti liittyy sukuun tulleeseen uuteen isäntään (vävypoikaan tms) tai muuten yritteliääseen suvun jäseneen, joka yrittää laajentaa elintilaansa.
Naisia käräjillä esiintyy harvemmin perintöjutuissa muuta kuin miehiensä edustamina vaimoina, enemmän on kuolleiden sotilaiden palkkoja perääviä leskiä tai semmoisia "löskonan" -tittelin omaavia naikkosia, jotka ovat tehneet lihallista syntiä. Näitä naikkos-juttuja sitten retostellaan sivutolkulla jopa ylimääräisten käräjien aiheina. Eikä kysymyksessä ole kuitenkaan mikään muu kuin joku Matin, Juhon ja Kallen salarakkaaksi ruvennut Liisa tai Kaisa.